10 måneder til Kilimanjaro

Hei, og takk for sist bloggen… Det er jaggu ikke enkelt å kombinere bloggerlivet når du har andre ting å gjøre enn kun blogging. Det har vært mye på skolen. Innleveringer, lab og praksis. Rekker knapt å puste. Men nå er foreløpig det verste over. Om ikke lenge er det nye innleveringer og ny eksamen.

Jeg hadde en liten periode med treningsopphold (3 dager), og i det siste har jeg hatt litt mindre mengder. Det har fungert. Uansett hva årsaken var, så har det hjulpet å redusert litt på treningsmengden. Det er heldigvis slik at du bryter ned kroppen når du trener, og bygger den opp når du hviler. Nå har jeg forhåpentligvis bygd opp kroppen etter relativt store treningsmengder. Det er ikke dermed sagt at det blir lettere å trene, for når kroppen er i bedre form, øker jeg bare hastigheten. Jeg blir altså “alltid” like sliten. Men jeg liker å bli sliten. Liker å presse kroppen – se hva jeg faktisk tåler.

Time to Fly. Etter et lite treningsopphold er det igjen på tide å løpe, eller fly…

Nå er det faktisk under 10 måneder til jeg reiser til Afrika. Og bare jeg tenker på det, kribler det i magen. Det er nå snart på tide å bestille fly og opplegg i Afrika, og når det er gjort, begynner det nok å bli mer virkelig. Enda virker det litt fjernt at jeg, som snart er i midtlivskrisa, skal løpe opp og ned det høyeste fjellet i Afrika.

Har brukt klærne en stund, men tror ikke det har noe særlig effekt. I hvert fall ikke per nå.

I går fikk jeg for første gang en henvendelse på grunn av klærne. Ikke overraskende var det to eldre damer. Jeg tror ikke de unge tør å ta kontakt? Eventuelt registrerer de bare hva som står på skjorta, og så sjekker de ut prosjektet i all hemmelighet. Uansett, damene lurte på om jeg hadde løpt, eventuell når jeg skulle gjøre det. Jeg tipset om bloggen, og de begge virket nysgjerrige. Så jeg håper bruken av klærne gir en viss effekt. Jeg henger jo mye på Kraft, så om tid og stunder må vel folk begynne å sjekke dette ut?

Treningsfri og udetaljert kostholdsplan

Jeg er for tiden innvilget treningsfri. Kroppen fungerer ikke helt som jeg ønsker. Søndag som var fikk meg til å mistenke at noe ikke er helt som det skal. Er jeg overtrent? Syk (tull, jeg er alltid frisk!)? Sliten? Lite søvn? Dårlig kosthold (mye mulig jeg spiser for mye sjokolade…)? Uansett hva det skyldes, så var Eirik Haugsnes enig i at jeg kunne trenge noen dager fri. Hva gjør jeg når jeg har treningsfri? Vel, skoen trenger i hvert fall litt pleie.

Jeg tilkaller litt hjelp, så blir Hoka-skoene frisket opp.

Dette er nydelige sko. Hoka One One er, helt ærlig, mine favorittsko. Dette er Hoka Speedgoat 2. Eneste sted i Tromsø du får kjøpt skoene, er Pyramiden Sport på, ja, Pyramiden i Tromsdalen. Nå er disse kun blitt brukt inne, på mølla, og jeg gleder meg til å teste de ute i terrenget.

Jeg har hatt fri mandag, tirsdag og i dag. I morgen begynner treningen igjen. Jeg må vel si jeg gleder meg. Det tar på å ha treningsfri. Frykten for å å forfalle er stort. Men samtidig tenker jeg at jeg i det lange løp er tjent med å ha det rolig i perioder. Det er også mye på skolen. Enzymologi, karbohydrater, lipider, proteiner, glukose, crp, blodprøver, metabolisme, innleveringer og mye mer.

Helt på slutten av dagen, fant jeg denne gjengen som koset seg foran Hoka Clifton 5.

En flott møteplass for store og små. Foran Clifton 5.

En flott asfaltsko med suveren passform til spinkle føtter. Denne bruker jeg jevnlig når det ikke er så glatt ute. Løping på asfalt er relativt kjedelig, men med ordentlig skotøy blir det ikke så verst. Terrengløping er fortsatt best! (ingen protest…)

Jeg sover 8 timer om natta (okei, så blir det av og til litt under også). Jeg legger meg stort sett senest 23, og står opp senest 8. Kontinuitet er viktig, også i helgene. Jeg spiser middag hver dag. Brokkoli, gulrot og kålrabi minst 5 ganger i uka. Fisk 2-3 ganger. Ellers varierer det med kylling og annet kjøtt. Ris går det mye i, men pasta skjer det også. Potet får jeg også i meg. Jeg spiser relativt variert og drikker greit med vann. Sjokolade? 1-7 ganger i uka. Varierende merker og mengder.

Det er et under at jeg husker klærne

Det er egentlig et under jeg husker å kle på meg før jeg drar ut.

Hvis jeg ikke skjerper meg, så kan jeg fort glemme å kle på meg…

 

I går var jeg på Kraft Sportsenter. Tirsdager er en tøff dag med intervall, styrke og sykling til og fra skole. I tillegg til snømåking. Det snør nemlig mest på tirsdager. Det er jeg overbevist om. Det skjedde nemlig i går også. Ikke overrasket.

Anyway. På vei ut døra (ytter) fant jeg ikke joggeskoene mine. Hoka One One Speedgoat. Ikke i yttergangen. Ikke under trappa. Ikke på loftet. Ikke i sekken. Ikke hjemme. Jeg leter i den ene bilen. I den andre bilen. Nei, ingen steder. Når var jeg sist på Kraft? Torsdag, etter eksamen. Kan jeg virkelig ha glemt skoene der? Nei, det er ikke mulig. Jo, vent litt. Det er faktisk mulig.

Jeg kjører bort til Kraft (Jeg vet, men syklingen gjorde jeg på rulla i stedet. Har dere sett hvordan ei rulle ser ut? Hvis ikke, så får dere se den på nytt, nederst i innlegget), leter på skostativet. Nope, ingen sko der. Jeg spør Bjørn, leder på Kraft, hvor gjenglemt utstyr havner. Han sender meg ned en etasje for å lete i noen bokser. Jaggu! Hva ligger der? Skoene!!

Og der var de. Jeg hadde faktisk glemt skoene!

 

Jeg skylder på eksamensstress. Selv om jeg var ferdig med den skriftlige eksamen, hadde jeg fortsatt innlevering av journaler (dagen etter). Men at jeg ikke ble gjort bevisst på at jeg hadde glemt skoene før jeg igjen hadde behov for å bruke de (4 dager senere!), er alt annet enn imponerende. I tillegg klarte jeg ikke resonnere meg fram til hvor jeg hadde glemt de.

Rulla, som noen sikkert har fått med seg.

Sånn ser altså ei sykkelrulle ut (den blå og grå dingsen)

 

Mental styrke, med en morsom video

Når jeg skal samle inn minst 1 million kroner til kreftsaken trenger jeg mental styrke til å ta den ene etter den andre telefonen for å be om støtte. Jeg må i tillegg jobbe hardt for å finne måter å samle inn et så stort beløp. I tillegg skal jeg jo løpe opp og ned Kilimanjaro på under ett døgn, og da trenger jeg i hvert fall mental styrke. For der vil jeg garantert ha lyst til  gi opp, helt sikkert opp til flere ganger. Der må jeg tåle smerte, lenge.

Ok, jeg tar en selverklæring, og erklærer videoen min morsom. Mental styrke er så mye, men kort fortalt kan den mentale styrken hjelpe deg å utvikle deg. Det gjelder å fokusere på det positive framfor det negative. Fortelle hjernen din at ikke alle signaler er nødvendige å høre på. Én av de er smerte. Selv om du har det vondt, så betyr det ikke at du umiddelbart skal forkaste smertene, og bevege deg over i komfortsonen din. Tør å beveg deg utenfor, og bli der. I hvert fall en liten stund.

Denne videoen kan gi et lite innblikk i hvordan hjernen jobber, hvordan negativitet og positivitet drar deg fra den ene til den andre siden.

90-gradern: Min rekord er 3 minutter og 5 sekunder. Hva er din rekord?

 

Og når film spilles inn, så må det til ekstra og stabilt lys.

Mitt eget lille filmstudio…

Vakre fjell i lekekassen

Så var det helg igjen (altså for 2-3 dager siden), og det betyr gjerne fjelltur for min del. I vår egen lekekasse er det ikke langt unna flotte fjellformasjoner. Fjell er fascinerende! Fjell er tøft. Fjell er interessant. Det er slike turer som motiverer. Det er slike turer som gjør trening morsomt. Hver gang jeg trener har jeg Kilimanjaro og kreftsaken i bakhodet. Jeg skal faktisk løpe opp og ned et fjell på 5895 meter, og ca. 50 km. Det er ganske langt det. I tillegg skal jeg jo samle inn hele 1 million kroner. Det er mye penger det. Men jeg skal klare det, og jeg håper dere har mulighet til å hjelpe.

 

Lyngsalpan “bader” i sol. Badet, er kanskje mest riktig å bruke. Kent Raymond, min gode venn i forgrunnen. 
Fortsatt Lyngsalpan. Fortsatt Kent Raymond…

 

Vi var litt bekymret for at lyset, eller mangelen på det, skulle gjøre det vanskelig å komme helskinnet ned. Men vi begge er så unge at vi ser som ei ugle! Easy peasy! Men vi burde sikkert startet 30 minutter før… Eller somlet mindre (les: filmet mindre). Men hadde vi ikke filmet, hadde vi ikke fått denne filmen. Filming av Kent Raymond Johansen og meg. Redigert av meg.

Utradisjonelle valg på fjelltur

Etter rolig dag på onsdag, til tross for klatring på utradisjonelle steder (se forrige blogginnlegg), var jeg tilbake på kjøret (treningen, altså) torsdag. Både mølla og jeg fikk kjørt oss med 5×5 intervall, i sone 3 og 4 (sjekk dette innlegget for en kort innføring i sone 3 og 4: https://fjelltoppen.blogg.no/stjerna-pa-badet.html ). 5×5 betyr 5 minutter med innsats, 5 ganger. Pausen mellom innsatsen skal være på 2-3 minutter.

I går stakk jeg til fjells igjen. Denne gangen ble det 10 km med truger. Som vanlig tar jeg litt utradisjonelle valg:

Viser meg for Tromsø

 

Det var kaldt, veldig kaldt. Det var nok rundt 8-10 minus på toppen +  en del vind (effektive mellom minus 15-20). Så jeg antar jeg ikke ser tissen min på et par dager. Du vet, ting krymper… Hvis du leser videre, og helt ned, vil du få deg et lite bonusbilde (eller, bonus og bonus). Men jeg advarer. Ikke alle er komfortable med sånn utsikt… I mellomtiden serverer jeg deg et flott bilde av en gammel mann og et flott(e) fjell.

Mann (til høyre) og Hamperokken (til venstre)

 

I går var det litt tungt, ikke bare fordi jeg skulle blotte meg for Tromsø, men fordi jeg var sliten og stresset. Har snart kjemieksamen – og det tærer! I dag skal jeg på ny fjelltur – denne gangen med ski. Det blir vel ikke blotting i dag. Må unngå å havne i søkelyset.

Før jeg runder av skal jeg servere et par bonusbilder. Advarer mot det siste!

Det ser alt annet enn normalt ut, men her har jeg akkurat hoppet ned fra varden, og gjør klar for å løpe til andre siden for å kle på meg.

 

Det blåste bra…..

 

Siste bonusbilde:

Må jo kle på meg, og jaggu ble det knipset et bilde…