Sherpatrappa opp

Northern Runners arrangerte i går Tromsøs første utetrappeløp. Trappa som ble benyttet er den nye (ny og ny, fru Blom) Sherpatrappa. Den ble påbegynt sommeren 2016 og skal ferdigstilles våren/sommeren 2019. Trappa starter fra Lilleaksla og går nesten helt opp til Fjellstua. Det skal være rundt 1200 trappetrinn, men dessverre mistet jeg tellingen før jeg i det hele tatt begynte å løpe. 

Klar for start.

Dette var min første konkurranse på lang, lang tid. Én ting som er sikkert, er at kroppen var fullstendig klar over hva den hadde i vente. Før løpet var jeg på do fire ganger. Så nervene hadde jeg definitivt ikke kontroll på. Jeg kan til og med få nervøs mage av å tenke på Mørketidsløpet jeg skal delta på. I januar. 


Egget…

Det var altså helt tydelig at dette var min første konkurranse på lenge. 15 minutter før jeg måtte ut døra (for å avlevere ryggsekken, sånn at den kunne sendes til målområdet) ville jeg koke et egg. Skulle bare få i meg litt proteiner. Utenpå virket jeg sikkert svært avslappet. Innvendig var det nok litt rotete. Det første (første, ja. Du leste riktig) endte i eksplosjon. Egget eksploderte (til tross for gradvis oppvarming) og vannstanden i kasserollen ble redusert til det halve. Egget var fullstendig ubrukelig. Nytt forsøk. Det eksploderte ikke, men det sprakk selvsagt, men kan brukes. Jeg setter på timer og stikker på do… Det er nå 2 minutter til jeg må være ute av døra. Jeg skreller egget i en rasende fart og sluker det som om jeg aldri har sett mat før. Fortsatt veldig rolig utenpå. Innvendig? Kaos!

Med 2 sekunders margin er jeg ute av døra. Halvveis opp bakken, rett utenfor huset, kommer jeg på at jeg har glemt pulsbeltet. Jeg må snu og få på meg pulsbeltet. Nå rekker jeg ikke løpe til ryggsekkavleveringspunktet (har du hørt det ordet før, eller?). Jeg må sykle. Jeg hiver meg på sykkelen, og 600 meter fra huset kommer jeg på at jeg har glemt sykkellåsen. Jeg snur, finner sykkelåsen og kommer meg av gårde igjen. Jeg når Ingrid hos Northern Runners med 3 minutters margin. 7 minutt sykling og 10 minutter oppvarming til fots. Det burde holde. 

Litt småstressa i startområdet. Har jeg fått god nok oppvarming? Jeg tror ikke det. Ingen optimal oppladning. Jeg møter noen kjentfolk, prater litt smånervøst, pulsen øker og prestasjonsangsten kommer krypende. Det er rundt 120 løpere, så arrangøren, Northern Runners starter oss med intervaller. To og to med rundt 10 sekunders mellomrom. De raskeste, i hvert fall de som føler seg raskest skal først. Arrangøren ber oss om å ikke være beskjedne. Jeg er beskjeden, men blir anbefalt om å gå fram. Are og jeg stiller oss i fremre del av rekken. 
 


For rask for fotografen… Foto: Truls Tiller

«Nå skal vi kose oss», sier Are mens han drar fram telefonen og traller en trall. Jeg drar raskt i fra. Har jeg gått for hardt ut? Det begynner å svi veldig tidlig. Det gjør vondt. Typisk. Jeg roer litt ned for å unngå å gå på en generalsmell. Gjør jeg det, kommer jeg meg verken opp eller ned. En eller annen plass langs trappa løper jeg forbi noe som likner gravstøtter. Hva faen?! Det gjør så vondt at det føles ut som min siste time har kommet. Spesielt nå! «Er det gravstøtter», spør jeg en tilskuer som står like ved. «Nei», sier han og ler. Jeg blir litt lettet og løper videre i smerte.

Fra sidelinjen hører vi tilskuere rope: «Nå er du snart på toppen!», «Ta ut det siste du har!», «Målgang er rett rundt svingen!». Jeg tør ikke ta ut det siste jeg har før jeg ser målseilet. For det siste jeg har, er definitivt det siste jeg har. Hvis målgang ikke er rundt svingen og jeg har tatt ut det siste jeg har. Ja, da er det over og ut. Endelig ser jeg mål. Jeg blir glad og tar ut det siste jeg har. Jeg beiner på og ramler over mål som nummer 14, på tiden 10:07, helt utslitt. Det svir i luftveiene! Alt i alt, ikke så aller verst med tanke på skadehistorikken og lite spesifikk løpetrening. 

Endelig snart i mål! Med sko fra Hoka Norge og Pyramiden Sport. Foto: Kurt-Are Larsen

Det eneste jeg så, fra start til mål var grå steiner. Måtte bruk minst mulig energi, så uaktuelt å se seg rundt…

Kilimanjaro opp og ned langt og bratt?


Enten det er skole- eller bloggarbeid, så blir det noen timer foran datamaskinen…

Det er foreløpig ikke avgjort hvilken rute jeg skal velge for oppturen. Nedturen, som forhåpentligvis blir en opptur (tok du den…?) er allerede bestemt. Det er Mweka. Det er den desidert korteste med 21 km, og den blir bare benyttet til nedstigning. Med min nordnorske sjarm får jeg helt sikkert (ikke) lov å løpe opp der. Forvirret? Kjentfolk sier det er nærmest umulig å få tillatelse til å benytte den til opptur. Derfor må jeg se meg etter en annen rute. Den korteste ruten opp er Umbwe og er på 33 km. De skarpeste, inkludert kalkulatoren kommer til 54 km totalt.

Hvis jeg starter ved Umbwe gate:

  • Starter på 1800 m (over havet)
  • I distanse er den 33 km. 
  • Toppen ligger på 5895 m (over havet, hvis det var uklart)

Jeg skal briljere litt i matematikk (send meg en melding om jeg feiler):

Høyde (5895 m) startpunkt (1800 m) = høydestigning (4095 m)

 

Jeg fortsetter:

  • Høydestigning er på 4095 m
  • Stigningsprosenten i gjennomsnitt er 12,4%

Jeg skal altså løpe oppover med et gjennomsnitt på 12,4% stigning. I 33 km (!). Og så skal jeg ned igjen. 21 km… 

12,4% stigning. Hva betyr det egentlig? For hver 100 m jeg løper, stiger jeg 12,4 m. Dette skal jeg altså gjøre 330 ganger, fordelt på 33 km. Det er fortsatt vanskelig å se dette for seg, så det blir enklere med noen eksempler. For folket i Tromsø kan dere relatere til:

  • Langnesbakken                     =  7,6% (Strava.com)            
  • Finnvikdalen (til vannet)  = 5,8% (Strava.com)
  • Grøholtvegen                         = 13,8% (Strava.com)
  • Fjellstua varden på Fløya = 13,4% (Strava.com) 

Hvis du har et ønske om å finne stigningsprosenten til andre bakker som du kan relatere til kan du enten gå inn på Strava.com eller sende meg en melding, så kan jeg finne fram. 

I distanse må jeg løpe fra Fjellstua til varden på Fløya 39 ganger opp og ned. Da vil jeg totalt ha løpt 54 km og 4500 høydemeter. Altså litt flere høydemeter enn på Kilimanjaro. På Kilimanjaro skal jeg løpe 54 km og 4095 høydemeter, men i tillegg er det lite tilgang på oksygen. Hvordan lite oksygen vil påvirke kroppen, kommer jeg tilbake til når jeg har fått mer kunnskaper, som forhåpentligvis ikke tar så lang tid. 

Avslutter med et nytt fjellbilde. Malangsfjellene. Fra venstre, Kvitfjellet, Middagsfjellet (spisse bak) og Bentsjordtinden

 

Trappetrening

Jeg har nå snart gjennomført 3 uker trening etter Eirik Haugsnes sin plan. I gjennomsnitt ligger jeg på nesten 8 timer trening i uka. Løping består av rundt (og kun) 42 minutter. «HÆÆ?!!», tenker du kanskje. Hvorfor så lite? Vel, jeg har jo knapt løpt i 2018. Etter tåbruddet (klarer ikke la vær å nevne det. Get over it, sier jeg bare!) må jeg i hvert fall gradvis øke på med løping. Kroppen tåler så langt treningsmengden, og det gleder en gammel mann. Ja, meg… Men fy søren, jeg er ung til sinns! 

I går skulle jeg egentlig løpt opp Sherpatrappa. Løpet, Sherpatrappa opp. Men siden trappa ikke er helt ferdig ble det utsatt én uke. Lørdagen skulle derfor benyttes til litt trappatrening og forberedelse, i Sherpatrappa. Men Sherpatrappa i sin helhet er stengt til den er ferdigstilt. Jeg måtte da være kreativ. Over frokostbordet tipset Synnøve (søster til kjæresten) meg om å kontakte The Edge. Så det gjorde jeg.

Takk til The Edge for lånet av trappen!

Forrige uke ble avsluttet med 9 treningstimer. Jeg er sliten, men henter meg fort inn. For meg er de viktigste faktorene for å lykkes med mye trening:

  • Søvn og hvile. Heldigvis er jeg på skolen, noe som gir lite belastning i forhold til en aktiv jobb. Jeg merker også stor forskjell på 6,5 timer og 7,5 timer søvn. Det er når jeg sover og hviler jeg blir sterkere. Hvis jeg hviler og sover lite vil jeg bare bryte meg ned. Det vil resultere i mindre trening og større sjanse for å ikke klare å løpe (+/-) 50 km i Afrika. 
  • Kosthold. Det er viktig å variere mellom Big One, Grandiosa og Dr.Oetker. Altså, pizza er godt, men hovedkosten kommer fra fisk og kylling, ris, pasta og grønnsaker. Nå har jeg ikke noe strengt regime på kostholdssiden, men med allsidig og sunn kost kommer jeg langt. 
  • Motivasjon. Uten motivasjon kommer jeg ingen vei. Mister jeg interessen for prosjektet, vil naturligvis alt falle sammen. Har jeg tunge dager, minner jeg meg selv om hvorfor jeg gjør dette. Og når alt er surt og negativt, er det motivasjon som får meg opp. 
  • Holdning. Jeg kommer heller ingen vei uten å ha troen på meg selv. Hvis jeg ikke tror jeg kommer til å klare det, hvordan skal da andre ha troen på det? Og hvordan skal jeg da forberede meg? Klart jeg skal klare dette! 

Så, nå skal jeg spise litt sjokolade til kvelds! Litt i hvert fall, etter husmannskost.