14 år siden mamma døde + Sans Senja Aurora Run (2)


Konfirmasjonsbilde. Mamma og meg…

I dag er det 14 år siden mamma døde av kreft. Mamma sa tidlig til en venninne at hun trodde hun hadde kreft. Symptomene var luftveisplager. Luftveisplagene utviklet seg til lungebetennelse. Mamma ble dårligere og fikk stadig ny behandling mot lungebetennelse. Selv ikke antibiotika intravenøst hjalp. Det ble tatt prøver som patologene undersøkte. Det var heldigvis ikke kreft. Mamma ble likevel ikke frisk. I denne prosessen var patologene likevel ikke fornøyde med resultatet. Nye undersøkelser. Joda, det var nok dessverre kreft. Kreftcellene var vanskelige å oppdage. Herfra var det noen oppturer, men stadig vekk nedturer. Bare et par måneder etter kreftdiagnosen døde mamma. Det gikk så utrolig fort, og jeg kan vel trygt si at jeg ikke var forberedt. 

Jeg bare ler av hvor sliten han til høyre er…

Så til Sans Senja. Aurora Run gikk ikke akkurat i nordlys, og i år som i fjor var det absolutt ikke vindstille. Løpet ble flyttet fra fjellene på Senja til fjellet på Finnsnes. Her skulle vi løpe 17 km. 15 minutter før start informerte arrangøren at været gjorde det uforsvarlig å løpe på fjellet. Løpet ble derfor redusert til 10 km med to turer til toppen. En kort tur i kraftig vind og snøbyger. Denne informasjonen gikk Kent Raymond og jeg glipp av. Vi valgte oppvarming, og leste ikke info på Facebook. Med 17 km i tankene valgte vi å ta det litt med ro i starten. Det var selvsagt tungt, men holdt det på det behagelige. Ved et sjekkpunkt forteller en dame til oss at vi skal to ganger opp denne løypa. To, tenker jeg. Jeg gikk gjennom bildet av løypekartet i hodet. Du, vet, den fotografiske hukommelsen. Ja, den fungerer ikke hos meg. Jeg fikk det ikke til å stemme. På toppen stusset jeg enda mer over ruta. Jaja, tenkte jeg. Sikkert bare jeg som leste kartet dårlig. Vi løp nedover, svinget av på vei mot toppen igjen. Her løp vi til høyre. Vi skulle til venstre. Vi løp feil… Flere løpere tok oss derfor igjen. Etter å ha passert den hyggelig damen på sjekkpunktet, på tur til toppen igjen, løp vi forbi løperne, igjen. Tilbake i det skjebnesvangre krysset hører jeg bak meg:

“Til høyre”.

“Hææ”, roper jeg.

Løperen foran meg stopper litt opp. Da går det opp for meg at moroklumpen bak meg spøkte (han løp nemlig også feil der). I samme øyeblikk går det opp for moroklumpen bak meg at det kanskje var en dårlig spøk. Jeg likte spøken, men var skikkelig treg i oppfattelsen. Og vi lo…. Vi lo helt til en arrangør (den hyggelig damen ved sjekkpunkt) ropte at vi snart var i mål. Kent Raymond og jeg ble veldig overrasket. Mål, nå?! Vi har jo bare løpt 8 km. Jaja, 9 km er vel “snart” her på Finnsnes. Kent Raymond og jeg skravlet og diskuterte på løpeturen nedover. Fikk ingen respons. Det må ha vært ekstremt irriterende å høre på oss. Etter hvert innser vi at vi kanskje er på vei mot mål, så jeg setter opp farta. Ingen frykt. Det er snø, det er litt vått og sleipt. Skikkelig lurt. Det gikk fint, jeg overlevde. Tærne også. Jeg er god til å løpe nedover. Jeg er ikke god til å spurte… 

Bilde 1: På tur opp toppen første gang. Bilde 2: På tur ned første gang (en del feiltrinn…) Bilde 3: På tur ned første gang her også. Bilde 4: Mot toppen andre gang.

Det ble enten 22., 23., 24., 25., eller 26. plass, av litt over 120 deltakere. Det manuelle tidtakersystemet fungerte ikke helt optimalt denne gangen. Plasseringen er i grunnen ikke så viktig her. Det viktigste er at jeg klarte å gjennomføre uten problemer. Jeg hadde mer å gi, og det skyldes nok at jeg holdt igjen på grunn av lengden jeg trodde jeg skulle løpe. Og det er oppløftende. I tillegg ble det jo noen ekstra minutter som følge av bærturen… Fant ingen bær. Bare to andre som også var på bærtur. De fant heller ingen bær. Jeg må bare fortsette å trene, for jeg skal jo bli enda bedre til å løpe!

Neste mål er halvmaraton. Mørketidsløpet. Da skal jeg sørge for å være helt sikker på hvor langt jeg skal løpe.

PS: Også denne gangen utfordrer jeg deg til å finne skrivefeil. Kanskje venter det en tyggispakke på den heldige. 

Sans Senja – Aurora Run

I morgen løper jeg Aurora Run. Løpet måtte flyttes til Finnsnes på grunn av skiftende vær, og for å unngå å avlyse var det tryggest å flytte. Løpet er 16 kilometer fordelt på 770 høydemeter. Laster du ned appen RaceOne, søker opp Sans Senja Aurora Run og deretter Øystein Haugen, så har du mulighet til å følge meg. Jeg løper sammen med Kent Raymond Johansen, så hvis vi skilles så har vi enten blitt uvenner eller egoister…….. Løpet starter 14:00 for oss som løper med tid. Det betyr at det har blitt mørkt, så hodelykt er nødvendig. Det blir interessant! Gleder meg, tror jeg. 

PS: Beklager bruken av “så”… Det ble litt i overkant, så beklager.

Tåketur i fjellet

Jeg kommer heretter til å starte de fleste innlegg med en liten påminnelse om hvorfor jeg blogger. Det vil gi mer mening til nye lesere, som forhåpentligvis vil generere flere følgere, som igjen vil generere mer støtte til kreftsaken. 

Jeg løper for kreftsaken. I januar/februar 2020 skal jeg gjøre noe så uvanlig som å løpe opp og ned Kilimanjaro på under 24 timer. Forhåpentligvis skaper det litt oppmerksomhet mot prosjektet som igjen skaper oppmerksomhet mot kreftsaken, som igjen gir støtte til kreftforskningen. 

24. november stikker jeg til Senja og Kaperdalen for å løpe Aurora Run. Se her: https://www.sanssenja.no/eventer/aurora-run
Sans Senja har i tillegg vært så gode og sponset påmelding for Kent Raymond og meg. Her blir det 15 kilometer i fjellterrenget. Det blir gøy, tror jeg. Håper jeg. Som en oppvarming har jeg begynt å bevege meg litt i fjellet. Fløya. Toppen ligger på knappe 700 meter (over havet, hvis det var noe tvil). Eirik Haugsnes, som altså er min trener, sier rolig tur opp dit. Det utelukker stort sett løping. Så det blir gåing og litt løping på det slakeste for å holde pulsen nede. 

Det ble etter hvert en del tåke… 

Å løpe i fjellet er befriende. Det er stille og rolig. Når mørket kommer over deg blir du straks enda mer alene. Det blir nesten litt skummelt. Det blir enda mer stille. Da føler jeg meg alene. Når tåka i tillegg legger seg rundt deg er det som om du er alene på jord. Det er nesten umulig å orientere seg. Egne fotspor, stier, og en snev av retningssans får deg trygt ned igjen. 

Heldigvis fant jeg tilbake til kameraet etter photoshoot….

Dette var min andre tur i “høyden” i høst. Formen kunne vært bedre. Men det kommer seg sakte, men sikkert. Den første turen min filmet jeg, så den kommer plutselig! 

Ser du noe gramatikkfeil? Send meg en melding da vel! 
PS: Jeg legger av og til inn litt feil for å teste dere…

Dårlig tid, skole, trening og sædceller

Jeg har ikke tall på hvor mange dager det er siden jeg sist publiserte et innlegg på Facebook og bloggen. Jeg har heller ikke tid til å telle… Okei, den var dårlig. Men sannheten er at jeg har prioritert skole og trening den siste tiden. Dere som har skolert dere, kjenner til kravene universitetet stiller. Innlevering og eksamen står i kø. For min del er det ikke luksus å være student – den kommer når jeg er ferdig!

Så var det sædcellene. Jeg har fått høre at jeg ofte går i tights, men det er få som nevner noe om sædkvaliteten. Enten det er kjent for dere eller ikke, så nevner jeg det. Jeg har lært (det visste jeg jo egentlig) at trange klær gir økt temperatur i testiklene. Økt temperatur er nettopp det ballsekken vil unngå ved å henge utenpå kroppen. Økt temperatur i testiklene kan gi dårlig sædkvalitet. Én måte å øke kvaliteten på sæden er å trene. Jeg motvirker altså dårlig sædkvalitet ved bruk av tights med å trene. Så, da var det nevnt. 

Tre ( i hvert fall på dette bildet) av oss. Prioritering…

Gode resultater på skolen kommer ikke av seg selv. Her må det prioriteres mellom Netflix og chi… Netflix og godter, studering og trening. Jobb, sosialt liv og kjæreste fikk jeg ikke plass på bildet, så det må jeg også få plass til. Da blir det dessverre mindre tid til blogging. Burde jeg få meg en assistent?

Jeg må blogge for å holde interessen for prosjektet mitt oppe. Er det ikke interesse rundt prosjektet vil jeg heller ikke forvente å samle inn nok penger. Innsamlingen starter om knapt ett år. Hjelp meg gjerne med å spre prosjektet og det glade budskap (innsamling til kreftsaken, om det var noe tvil).


Maks VO2. Garmin sin beregning.

Det går strålende med treningen. Eirik Haugsnes trener meg bra. Jeg er motivert og opplever framgang. I følge Garmin (klokka) har jeg et oksygenopptak på 50. Da jeg målte for 3 uker siden hadde jeg 47. Maksimalt oksygenopptak er enkelt sagt hvor mye oksygen kroppen klarer å ta opp. Det måles i milliliter oksygenopptak per kilo kroppsvekt per minutt. Så, jo høyere tall jo bedre. Men Garmin sin målemetode er ikke helt stabil… (tror jeg virkelig at jeg har bedre opptak? Tja, jo, vel…kanskje…)