El-sykkel

Scott Scale eRide

Som ventet fikk jeg noe kritikk fra enkelte etter innkjøpet av elsykkel. I tillegg falt det ikke i god jord at det legges ut som trening. Den lille kritikken anser jeg som et resultat av uvitenhet. Jeg tar det overhodet verken tungt eller seriøst, for jeg har gode grunner for å benytte elsykkel fremfor ikke-motorisert sykkel. Når det er skrevet, så kommer jeg absolutt ikke til å kvitte meg med sykler uten motor.

 • Jeg bruker elsykkel når det er veldig glatt ute. Alternativet har tynne hjul og få pigger. Elsykkelen sitter mye bedre med brede dekk og fullstappet med pigger.
 • Jeg bruker elsykkel når det er dårlig føre ute. For det første har elsykkelen demping. Jeg rister ikke i stykker som jeg gjør på cyclocrossen uten demping. For det andre er ikke elsykkelen (med sine 2,6″ brede dekk) like følsom for ujevnheter på vinterføre.
 • Jeg bruker elsykkel når jeg sykler barna til og fra barnehagen. Ikke-motorisert sykkel fungerer, men på vinteren er det et slit.
 • Jeg bruker elsykkelen som restitusjon. Jeg bruker langt mindre krefter når jeg sykler med motor enn om jeg ikke hadde hatt det.

Nå jobber jeg turnus, så jeg har ikke helt kontroll på hvor mange i uka jeg sykler, men det blir fort 4-5 ganger. Skal jeg sykle uten motor vil 4-5 ganger blir nesten 100km (3-4 timer) i uka. Det er ikke spesielt mye, men uten motor vil det merkes. Og det har jeg jo erfaring med, for jeg har i alle år syklet uten motor. Alternativet er jo selvsagt å sykle rolig, men det vil tar for lang tid. Uten motor påvirkes tiden av vær og vind. Med elsykkel er tiden til og fra jobb ganske stabil. En annen enorm fordel med elsykkel er sykling på dårlig brøytet vei –> En lek. Uten motor –> Et helvete.

Hadde jeg blitt bedre trent uten elsykkel? Tja. Jeg sykler jo ikke bare, jeg løper også. Jeg merker at jeg har mer overskudd etter ei uke med elsykling enn ei uke uten motor. Jeg har mer overskudd på løpsintervaller og føler meg mindre sliten når jeg går i fjellet. Det skal også nevnes at jeg bruker ikke-motorisert også når føret tillater det. Når jeg er djevelsk godt trent, så kan det hende jeg kan sykle hver eneste dag uten motorhjelp uten jeg skal bli nevneverdig sliten.

Så var det disse mytene da.

 • Elsykling er ikke trening
  • Tull og vas. De fleste elsykler har fire innstillinger, der den høyeste gir ganske mye hjelp. Her kan du sykle uten å forbrenne så mange kalorier. Men, du kan også velge å tråkke litt ekstra på, og da blir du svett – også når motoren er stilt på maks hjelp. Du kan også selv velge å sykle med minimal hjelp. Valget er i grunnen ditt. Du kan velge å bli sliten eller å ikke bli sliten. Det er denne valgfriheten jeg vil ha. Når jeg har trent tungt eller skal trene tungt, velger jeg mer hjelp enn ellers. Summen er at jeg i det minste får beveget meg, samt at jeg faktisk blir litt svett.
 • Du kommer ikke i form med elsykling
  • Bare tull. Det viser seg at det er lettere å velge sykkel med motor når du har den tilgjengelig enn om du ikke hadde hatt elsykkel. Som jobbsykkel sykler du oftere på jobb med elsykkel enn om ikke hadde hatt motorhjelp tilgjengelig.  Jeg sykler i hvert fall oftere på jobb nå enn før jeg fikk elsykkel.

Det finnes langt flere myter, men anser dem ikke så veldig relevant i forhold til budskapet mitt.

Elsykkel er ingen moped, du må faktisk bruke egen kropp for å komme deg fremover. Du velger selv hvor mye du vil yte og hvor mye sykkelen skal yte. Siden elsykling i all hovedsak ikker utmattende, er det nemlig lettere å velge den hver dag. Trening hjelper, og er den beste medisin mot god helse. Hvis trening hadde vært ei pille, hadde alle tatt den. Derfor er det ganske forbausende at så mange ikke trener mer enn de gjør.

En rolig elsykkeltur med maks hjelp er bedre for helsa enn å kjøre bil.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg